Dejavnosti

Responsive image Responsive image Responsive image Responsive image

DEJAVNOSTI

Smo mlado potapljaško društvo, ki je imelo ustanovno skupščino v Marezigah, 22. maja 2014 v prostorih gostilne » Karjola » v Marezigah. Društvo smo poimenovali po najslavnejši razbitini v slovenskem morju, italijanski potniški ladji » Rex«. Pobudo za ustanovitev je dala skupina potapljaških zanesenjakov, ki je želela prenesti svoj entuziazem še na ostale potapljaške navdušence.

V društvu stremimo h kakovostnemu izobraževanju, saj nas le znanje in izkušnje lahko pripeljejo v varen objem morja. Prednosti Društva Rex Maris Koper:

  • neposredna bližina morja
  • predanost in strast naših inštruktorjev
  • ter prijateljski odnosi, ki vladajo v naših vrstah

Naši člani se udeležujejo stažnih potopov, kjer si pridobivajo izkušnje, udeležujejo se ECO prireditev in taborov, ter ostalih potapljaških akcij.

Ker nas navdušuje podmorje se trudimo, da organiziramo različna predavanja o življenju v našem in vseh svetovnih morjih. Zelo pomembna je za nas ekologija in ravno zato želimo z našim znanjem in dejavnostmi prispevati majhen delež k ohranjanju morij.

Podvodna fotografija je še na začetku svoje poti, zato pa nič manj energično stopa na pot moderne fotografije. Skupina fotografov in podvodnih snemalcev vestno in skrbno beleži svet v vodi in družabne dogodke na kopnem. Mlajši med nami pa občudujejo podvodne fotografije na spletnem omrežju facebook in člankih v raznih glasilih.

V zadnjem času se je oblikovala tudi sredina ribičev in že tudi organizirala 2 tekmovanji. Ljubitelji tega športa imajo pred seboj še veliko idej in načrtov. Ravno tako pa smo uspešni tudi na področju potapljanja na dih t.j. APNEE. Saj imamo v naših vrstah našo članico Alenko Artnik, katera je med ostalim tudi svetovna prvakinja v svoji kategoriji. Društvo REX MARIS deluje v okviru prostovoljnega dela. Temelji na druženju in dobrih medsebojnih odnosih. Pred nami so številni novi potopi, sproščena druženja in nore zgodbe ob potapljaških dogodivščinah. Vabljeni vsi, ki vas zanima čudovit podvodni svet tišine in modrine.

TEČAJI POTAPLJANJA:

V našem društvu namenjamo največ pozornosti izobraževanju in samem potapljanju. Od aprila do septembra potekajo začetni in nadaljevalni tečaji potapljanja. Tečaji potekajo v Fiesi in Sveti Marini pri Labinu v Istri. V dveh dneh se tečajniki seznanijo z osnovami fiziologije, potapljaškimi boleznimi, fiziko (plinski zakoni), potapljaško opremo, vzdrževanjem le-te in načrtovanjem potopa. Sledijo vodeni potopi, test in zaključni izpitni potop. V naših vrstah imamo ekipo izkušenih inštruktorjev. Jeseni in pozimi potekajo tečaji specialnosti: potapljač reševalec, prva pomoč in reanimacija, potapljač kompresorist, podvodna navigacija, preiskovanje in dvig, globinsko potapljanje, nitrox potapljač, nočno potapljanje.

Ekipa potapljaškega centra je sestavljena iz izkušenih potapljačev, inštruktorjev in reševalcev. Poleg izobraževanja polnimo tudi potapljaške jeklenke z zrakom in plinskimi mešanicami (nitrox, trimix), vodimo spoznavne potope, potope za začetnike in višje kategorije v Fiesi. Potapljamo se tudi v Piranu, bližnjem Sesljanu in Sveti Marini. Posredujemo informacije in svetujemo pri nakupu potapljaške opreme.

Na leto organiziramo dva tabora, in sicer v juniju in oktobru. Za tabore izbiramo različne lokacije. Obiskali smo že otok Murter, Pulo, Rovinj, otok Krk, Sveto Marino in druge zanimive lokacije.  Sveta Marina je zaradi razmeroma lahkega dostopa z obale, odlične lege v JV Istri, ohranjenega in raznovrstnega rastlinskega in živalskega sveta, lepo urejenega kampa eno najbolj privlačnih potapljaških središč na Jadranu, kamor se zgrinjajo potapljači iz vseh koncev Evrope.

Vabljeni vsi, ki vas zanima čudovit podvodni svet barv, modrine in tišine.

Prednosti Društva Rex Maris Koper so: neposredna bližina morja, predanost in strast naših inštruktorjev ter prijateljski odnosi, ki vladajo v naših vrstah. Pred nami so številni novi potopi, sproščena druženja in nore zgodbe ob potapljaških dogodivščinah.

Vabljeni vsi, ki vas zanima čudovit podvodni svet barv, modrine in tišine.

APNEA:

Poleg potapljanja s SCUBA opremo se v društvu aktivno ukvarjamo tudi s potapljanjem na vdih t.j. APNEA. Saj v naši vrstah imamo tudi svetovno prvakinjo Alenko Artnik.

Za potapljanje na vdih, torej apneo, je potrebno nekaj znanja, treningov in samodiscipline. Apnea se izvaja predvsem zaradi športno rekreacijskih dosežkov, osebnih užitkov, pa naj gre za tekmovanje v apneji, podvodni lov ( katerega del je tudi apnea ) ali pa le umirjeno šnorkljanje. Pri potapljanju na dih je potrebno upoštevati določena pravila, predvsem to, da se nikakor ne potapljamo sami.

ŠPORTNI RIBOLOV NA MORJU:

Pri športnem in rekreacijskem ribolovu je dovoljena ribiška oprema – ribiška palica, za podvodni športni lov pa podvodna puška. Pri podvodnem športnem ribolovu je prepovedana uporaba podvodnih dihalnih naprav.

Športni in rekreacijski ribolov se lahko izvaja iz plovila ali iz obale.Za izvajanje športnega in rekreacijskega ribolova na morju je potrebno ustrezno dovoljenje.

Tudi pri tem športu poznamo več kategorij izvajanja ribolova.

PODVODNA FOTOGRAFIJA

Podvodni svet že od nekdaj privlači in navdušuje ljudi s svojo lepoto, barvitostjo in odmaknjenostjo od vsakdanjega življenja.

Podvodno fotografiranje se močno razlikuje od navadnega fotografiranja in je predvsem strokovno zahtevnejše. Prva podvodna fotografija je bila narejena leta 1893, v Sloveniji pa leta 1938.

Uspešna podvodna fotografija je mogoča le s posebno opremo in tehniko. Pod vodo se prav tako lahko uporablja fotoaparate, ki so zasnovani za uporabo na suhem, vendar jih je potrebno zaščititi s posebnim vodotesnim ohišjem.

Glavna težava pri zajemanju fotografij pod vodo je izguba barv in kontrastov, še posebej pri večjih globinah. Podvodni fotografi se težav z izgubo barv lotevajo na dva načina – tako, da se objektu skušajo čim bolj približati, pri čemer uporabljajo širokokotne ali makro objektive, ki imajo točko ostrenja zelo blizu objektiva. Drugi način, s katerim si pomagajo pri ohranitvi barv, je uporaba bliskavice. Na ta način zagotovijo poln spekter svetlobe, ki objekte primerno obarva.

Skupina fotografov in podvodnih snemalcev (Henri Germanis, Doris Cah,  Leonard Štoka Sedmak, Gerdes Zadnik idr.) vestno in skrbno beleži svet v vodi in družabne dogodke na kopnem. Mlajši med nami pa občudujejo podvodne fotografije na spletnem omrežju facebook in člankih v revijah.

IZPOSOJA OPREME

Za več informacij o izposoji potapljaške in ostale opreme nam pišite na kontakt@drustvo-rexmaris.si

REKREATIVNO POTAPLJANJE S SBUBA OPREMO:

Potapljanje je šport, ki nas popelje v prelep podvodni svet. To je svet barve in tišine, v katerem lahko najdemo zaklade daljne in bližnje zgodovine. Potapljaško društvo Rex Maris Koper vam lahko pri tem pomaga.

V naših vrstah imamo inštruktorje po mednarodno priznanih potapljaških šolah. Potaplja se lahko vsak od 12. leta starosti, pa do takrat, ko nam zdravje to omogoča. Seveda pa se moramo potapljanja tudi naučiti in to naredimo po potapljaških stopnjah, kot jim mi potapljači pravimo.

Vsak potapljač začne s prvo stopnjo potapljanja (P1ali OPEN WATER DIVER). Na tem začetnem tečaju se naučimo osnov potapljanja, pravil in omejitev, ki jih moramo spoštovati, da se lahko varno in sproščeno potapljamo. Potapljači se nikoli ne potapljamo sami, kajti to je družaben šport, zato se vedno potapljamo v paru ali skupini. Tako kot pri drugih športih so tudi pri potapljanju omejitve vezane na naše znanje in izkušnje. S pridobivanjem znanja in izkušenj si želimo vedno globlje, kar je tudi v naši človeški naravi normalno, zato pristopimo k višji stopnji potapljanja. Ta stopnja (P2 ali ADVANCE OPEN WATER DIVER) je naslednja stopnja znanja, ki nam omogoči potapljanje na večje globine.  Naslednja stopnja P3 ali Divemaster je najvišja rekreativna potapljaška stopnja in prva poklicna stopnja, kar tistim, ki jih to izredno veseli omogoča tudi delo pod vodo. Globina 40 m je tudi meja za rekreativno oziroma športno potapljanje. Ko dosežemo ta nivo veljamo v potapljaških vodah za izkušene potapljače, kar nam omogoča tudi potapljanje širom sveta.

Na kratko toliko. Vse, ki vas podvodni svet zanima se nam pridružite in skupaj bomo odkrivali podvodni svet.

KONTAKT

ŠPORTNO POTAPLJAŠKO, JAMARSKO IN RIBIŠKO DRUŠTVO “REX MARIS”

Ljubljanska cesta 6, 6000 Koper - Capodistria, Slovenija

Tel: + 386 41 682 530

E-mail: kontakt@drustvo-rexmaris.si